Labels

Saturday, September 9, 2017

Η Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου - (απόδοση αποσπάσματος από τα“Απόκρυφα Ευαγγελία” σε επιμέλεια Κ. Τίσσεντορφ)


Ι
Στις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, γεννήθηκε άνδρας με το όνομα Ιωακείμ. Ήτανε πολύ πλούσιος και κατά τις εορτές πρόσφερε στον Θεό διπλάσια δώρα από τους άλλους λέγοντας, Το της περιουσίας μου για τον λαό και το της αφέσεως για να με συγχωρήσει ο Κύριος και Θεός μου.
Έφτασε η μέρα του Κυρίου η μεγάλη και οι υιοί του Ισραήλ πρόσφεραν τα δώρα τους με πρώτον ανάμεσά τους τον Ιωακείμ. Στάθηκε όμως απέναντί του ο Ρουβήμ παρεμποδίζοντάς τον και λέγοντας, Δεν επιτρέπεται να προσφέρεις εσύ πρώτος δώρα στον Κύριο διότι είσαι άτεκνος, δεν έδωσες σπέρμα στον Ισραήλ. Ελυπήθη ο Ιωακείμ σφόδρα και επέστρεψε στο σπίτι του λέγοντας, Θα μελετήσω την δωδεκάφυλο του Ισραήλ να βρω αν είμαι ο μόνος που δεν του έχω δώσει σπέρμα. Και ερεύνησε και βρήκε πως όλοι οι δίκαιοι έδωσαν σπέρμα στον Ισραήλ και θυμήθηκε πως στον πατριάρχη Αβραάμ χάρισε ο Θεός τον Ισαάκ κατά τους τελευταίους χρόνους της ζωής του. Και ελυπήθη σφόδρα ο Ιωακείμ και αντί να πάει στην γυναίκα του, έφυγε στην έρημο και έστησε τη σκηνή του. Εκεί έμεινε νηστεύοντας σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες λέγοντας κατά μόνας, Δεν θα κατέβω ούτε για να φάω ούτε για να πιω αν δεν με επισκεφθεί πρώτα ο Κύριός μου και Θεός. Νερό και τρφή θα είναι η προσευχή για μένα.
ΙΙ
Την ίδια ώρα η γυναίκα του, Άννα, διπλά θρηνούσε, δυο φορές χτυπούσε με τις γροθιές της το στήθος της λέγοντας, Κλαίω για την χηρεία μου, θρηνώ και την ατεκνία μου. Έφθασε η μεγάλη ημέρα του Κυρίου και η μικρή δούλη της, Ιουδιθ της είπε, Έως πότε θα ταπεινώνεις έτσι την ψυχή σου; Κοίτα, έφθασε η μέρα του Κυρίου η μεγάλη και δεν επιτρέπεται να θρηνείς, αλλά να, πάρε και φόρεσε αυτόν τον κεφαλόδεσμο που μου έδωσε η υφάντρα. Έχει χαρακτήρα βασιλικό κι εγώ δεν επιτρέπεται έτσι κι αλλιώς να τον φορέσω, είμαι ακόμα παιδί.
Φύγε μακριά μου, της απάντησε η Άννα, και τέτοια δεν θα έκανα αν ο Θεός δε με ταπείνωνε τόσο. Μήπως κάποιος πανούργος σου έδωσε τον κεφαλόδεσμο και θέλεις να τον φορέσω τώρα εγώ για να συμμετέχω στην αμαρτία σου; Η μικρή Ιουδίθ τότε της είπε, Δε σου αρέσω, κυρία, γιατί ο Θεός απέκλεισε τη μήτρα σου από το να δώσει καρπό στον Ισραήλ. Η Άννα ελυπήθη σφόδρα και έβγαλε τα πένθιμα ρούχα της, ξεσκέπασε το κεφάλι  και φόρεσε τα νυφιάτικα. Γύρω στην ενάτη ώρα κατέβηκε να περπατήσει στον κήπο και βλέποντας δέντρο δάφνης κάθισε από κάτω του ικετεύοντας τον Δεσπότη και λέγοντας, Θεέ των πατέρων μας, ευλόγησε και εισάκουσε της δεήσεώς μου, όπως ευλόγησες τη μήτρα της Σάρας και της χάρισες το γιο της Ισαάκ.
ΙΙΙ
Και ατενίζοντας τον ουρανό είδε νεοσσούς πουλιών να πετούν και άρχισε πικρά να θρηνεί,
Αλλοίμονο, ποιος με γέννησε;
Από ποια μήτρα βγήκα;
Έγινα κατάρα στους γιους του Ισραήλ και χλευασμός και όνειδος ώστε να με βγάζουν έξω από τον ναό του Κυρίου.
Αλλοίμονο, με τι μοιάζω;
Δεν μοιάζω με τα πετεινά του ουρανού, αφού κι αυτά γόνιμα είναι μπροστά σου, Κύριε.
Αλλοίμονο, σε ποιον μοιάζω;
Δεν μοιάζω με τα θηρία της γης, αφού και τα θηρία γόνιμα ειναι μπροστά σου, Κύριε.
Αλλοίμονο, με ποιον είμαι όμοια εγώ;
Ούτε με τα νερά αυτά έγινα όμοια, γιατί κι αυτά είναι γόνιμα, μπροστά σου Κύριε.
Αλλοίμονο, με τι μοιάζω;
Δεν μοίάζω ούτε και μ’ αυτή τη γη, διότι κι αυτή προσφέρει τους καρπούς της όταν έρθει ο κατάλληλος καιρός και έτσι σε ευλογεί, Κύριε.
ΙV
Και ιδού άγγελος Κυρίου στάθηκε μπροστά της λεγοντας,
Άννα, Άννα, εισάκουσε ο Κύριος την προσευχή σου και θα συλλάβεις και θα γεννήσεις και το σπέρμα σου θα γίνει ξακουστό σε όλη την οικουμένη.
Και είπε η Άννα, Ζει Κύριος ο Θεός μου, εάν γεννήσω, είτε αρσενικό είτε θηλυκό, θα το προσφέρω δώρο στον Κύριο και Θεό μου και θα Του είναι αφιερωμένο για όλη του τη ζωή.
Παρουσιάστηκαν τότε δύο άγγελοι και της είπαν, Ιδού, ο Ιωακείμ ο άντρας σου έρχεται με τους βοσκούς του από το όρος της ερήμου. Παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου και του είπε, Ιωακείμ, Ιωακειμ, εισακούστηκε η προσευχή σου από τον Θεό, μπορείς να κατέβεις και να πας στο σπίτι σου. Και κατέβηκε ο Ιωακείμ και φώναξε τους βοσκούς του και τους είπε:
Να μου φέρετε δέκα άσπιλες και άμωμες προβατίνες για να γίνουν προσφορά στον Θεό μου. Να μου φέρετε και δώδεκα απαλά μοσχάρια προσφορά στους ιερείς και τη γερουσία. Να μου φέρετε και εκατό τράγους για όλο τον λαό μου. 
Στεκόμενη στην πύλη η Άννα, είδε τον Ιωακείμ ερχόμενο με τους βοσκούς του κι έτρεξε περιχαρής και κρεμάστηκε στον λαιμό του λέγοντας, Γνωρίζω τώρα πως ο Κύριος και Θεός μου με ευλόγησε σφόδρα. Η χήρα, πλέον χήρα δεν είναι, και η άτεκνος θα συλλάβει. Και αναπαύθηκε ο Ιωακείμ την πρώτη ημέρα στο σπίτι του.





* Ευαγγέλια Αποκρυφα, Επί τη βάσει των αρίστων ελληνικών και λατινικών κωδίκων, Αθήναι, Οίκος Κωνστ. Χ. Σπανού
“Πτωτευαγγέλιο Ιακώβου” - “Γέννησις Μαρίας της Αγίας Θεοτόκου και Υπερενδόξου Μητρός Ιησού Χριστού, editor: Κωνσταντίνος Τίσσεντορφ, Λειψία

* Απόδοση στα Νέα Ελληνικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια, Βασιλική Νευροκοπλή




No comments:

Post a Comment

Σχόλια