Labels

Wednesday, January 18, 2017

Ως την άκρη του νερού - Κριτική της Ελένης Μπετινάκη


Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ζωντανεύουν σε ένα ονειρικό παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή. Από τότε που γεννήθηκε ο κόσμος, που όλα ήταν άγνωστα και ξένα μεταξύ τους οι άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο να συνεννοηθούν. Ήχοι, φωνές, ακούσματα από τον άνεμο, το χώμα, το νερό, τα ζώα έσπασαν την σιωπή και χάρισαν στην ησυχία της νυχτιάς, το τραγούδι. Ζωντάνεψε, γεννήθηκε μάλλον από τα πουλιά και την φωνή του Αζαρία που ζούσε στην άκρη του κόσμου στο Βορρά. Κι όσο και αν νόμισε η μάννα του πως το παιδί της ήταν μαγεμένο εκείνο δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδά. Στην άλλη άκρη της γης, την Ανατολή η μικρή Λινκ Λινκ μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες που αγαπά και σκαλίζοντας μια μέρα το πρόσωπο και το σώμα τους σε κούτσουρα μουριάς  και βάζοντας τους μαλλιά από κλωστές μεταξένιες από τους μεταξοσκώληκες που επίσης λατρεύει, θα δώσει ζωή στα έγχορδα, χωρίς να το καταλάβει. Στη Δύση πάλι, ένα αγόρι που τρέχει σαν σίφουνας και το ονόμασαν Τρελό Άνεμο, θα φτιάξει με καλάμια μια σχεδία για να ζωντανέψει τ΄ όνειρό του. Να ταξιδέψει ως την άκρη του Νερού. Φτιάχνοντας την μοναδική του σχεδία κι εκείνος, χωρίς  να το νοιώσει, έδωσε πνοή στα πνευστά όργανα και η ζωή του, η ζωή όλων θα αλλάξει. Στην τέταρτη άκρη της γης, στο Νότο, ένα κορίτσι που ΄χει φεγγαρένιο πρόσωπο γεμάτο φως, γελαστό , η Οάμρα μέσα από τις νεροκολοκύθες θα ανακαλύψει τυχαία, τα κρουστά. Τα χρόνια περνούν, τα παιδιά μεγαλώνουν, ο Τρελός Άνεμος με τη σχεδία του ταξιδεύει και στο ταξίδι του αυτό συναντά όλα τα παιδιά από τα τέσσερα σημεία της γης και μαζί θα ενώσουν τις μουσικές, τη φωνή και θα γίνουν ένα… Κανένας του δεν θα νοιώθει πια μοναξιά… ίσαμε εκείνη τη στιγμή, τη μια και μοναδική που το τραγούδι, η μουσική, σκίζει τον Ουρανό  και τούτο το ταξίδι κρατά αιώνες και ενωμένους όλους…
Ένα συγκλονιστικό παραμύθι γεμάτο ονειρικές εικόνες, στίχους, μουσική, Φαντασία αχαλίνωτη και συμβολισμούς που μπλέκουν τον μύθο, την ιστορία, το χθες με το σήμερα, το άπιαστο με τα στοιχεία της ζωής, της γης, του Ανέμου, του Νερού, της Ψυχής. Ένα βιβλίο γεμάτο ποίηση και εικόνες από την Βασιλική Νευροκοπλή που διαβάζεται πολλές φορές γιατί κάθε  φορά ξετυλίγει και μια καινούργια του πτυχή  και μια καινούργια έννοια και εικόνα. Ένα παραμύθι για την Μουσική, ένας νέος μύθος για τη γέννησή της. Ένα βιβλίο γεμάτο με τη μαγεία και μοναδικότητα της Φαντασίας ενός πολύ καλού συγγραφέα. Ένα σύγχρονο παραμύθι του κόσμου, της ζωής, της γένεσης των ήχων, των μουσικών Οργάνων, της φωνής που έδωσε άλλη δυνατότητα στους  Ανθρώπους. Τους Ανθρώπους που όποια γλώσσα και αν μιλούν μια είναι εκείνη που τους ενώνει και τους πάει ίσαμε τα ουράνια, εκείνη της Μουσικής. Της Μουσικής που δεν έχει σύνορα, χρώμα και ύλη αλλά συγκλονίζει, ηρεμεί, ενώνει, δημιουργεί μοναδικές στιγμές, ανακαλύψεις, Ανάταση ψυχής. 
Ένα βιβλίο που ντύνουν με την εικονογράφησή τους οι Μιχάλης Βαλάσογλου και Μαρία Παγκάλου, ζωντανεύοντας ένα παραμύθι του κόσμου ολάκερου. 
Ποίηση, μαγεία, ηχόχρωμα, μύθος και παραμύθι. Όλα τα στοιχεία μιας πολύ καλής συνταγής που πέτυχε στο νέο δημιούργημα της Βασιλικής. Ένα παραμύθι που δεν τελειώνει σαν όλα τα άλλα. Γιατί η Μουσική δεν σταματά ποτέ. Υπάρχει δίπλα μας, μέσα μας, παντού, άλλοτε σαν φωνή δυνατή, σαν ήχος από τη γένεση του κόσμου, της γης, του Ουρανού των Πουλιών, του Νερού ή του Ανέμου ή σαν ψίθυρος που σιγοτραγουδά την μεγάλη της αξία και δύναμη!
Για όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα που αγαπούν τις ιστορίες του κόσμου και την μουσική!


Δημοσιεύτηκε στο Greta live - Παρμύθια του Σαββάτου: 

No comments:

Post a Comment

Σχόλια