Labels

Wednesday, January 14, 2015

Αγιοκατάταξη του οσίου Παϊσίου


"Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην"

Απολυτίκιον, ήχος α΄, Της ερήμου πολίτης

Των Φαράσων τον γόνον,
και του Άθωνος κλέϊσμα,
και των πάλαι οσίων,
μιμητήν και ισότιμον,
Παϊσιον τιμήσωμεν πιστοί,
το σκεύος χαρισμάτων το μεστόν,
ως συντρέχοντα ταχέως τους ευσεβείς,
τους πίστει ανακράζοντας,
δόξα τω δεδοκότι σοι ισχύν,
δόξα τω σε στεφανώσαντι,
δόξα τω ενεργουντι διά σου,
πάσιν ιάματα.

Ιωήλ, Μητρ. Εδέσσης

Μεγάλη μέρα, χαρόσυνη και λαμπροφόρα η χθεσινή που σηματοδοτήθηκε από την αγιοκατάταξη του Παϊσίου μοναχού. Όσο κι αν καποιος είναι άγιος στη συνείδηση των πιστών, αυτήν του πληρώματος της εκκλησίας καθώς λέμε, όταν αυτή η συνείδηση επικυρώνεται και από τη μητέρα Εκκλησία, η χαρά μας πλημμυρίζει την καρδιά. Είναι μεγάλο πράγμα να αληθεύει η συνείδησή μας και αληθεύει όταν αυτό που πιστεύουμε το αναγνωρίζει η Εκκλησία μας που δεν βιάζεται ποτέ σε τέτοια ζητήματα και ορθώς πράττει. 
Αν και δεν γνώρισα προσωπικά τον άγιο Παϊσιο, πράγμα που ευχήθηκα όσο ζούσε και δυστυχλως δεν συνέβη, η χαρα μου όχι μόνο δεν μειώνεται εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αλλά αντίθετα, είναι πολύ μεγάλη. Μου είναι αρκετό που τον γνώρισαν και συνδέθηκαν μαζί του άνθρωποι που γνωρίζω, αγαπώ κι εκτιμώ βαθιά, γιατί οι άγιοι αφήνουν το άρωμά τους, έστω κι ένα ίχνος απ' αυτό, στους φίλους τους, κι ετσι μπορούμε κι εμείς οι ανάξιοι κάτι να οσφραινόμαστε. Μα και πέρα απ' τους ανθρώπους που γνωρίζω, πόσοι και πόσοι δεν αξιώθηκαν να γευτούν κάτι τις από τη χάρη του αγίου. Πόσους δεν συνέτρεξε, πόσους δε στήριξε, σε πόσους δε συμπαραστάθηκε, για πόσους δεν ευχήθηκε. Σκέφτομαι όλους αυτούς τους άγνωστους σε μένα και χαίρομαι με τη χαρά τους σήμερα. Έχουμε ακόμη έναν προστάτη στον ουρανό και στη γη, έναν δικό μας άνθρωπο που ενώνει τον κόσμο και μάλιστα σύγχρονό μας.

Δοξασμένο το όνομα του Κυριόυ πάντοτε! 
Μεγάλη ευχαριστία στη Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας και στον αγαπημένο μας Πατράρχη! 
Την ευχή του σπλαχνικού αγίου να έχουμε όλοι!





No comments:

Post a Comment

Σχόλια