Labels

Friday, August 29, 2014

Γάζα: Νιώθω ότι γεννήθηκα ξανά - Δρ Αμπού Αμπέντ

 Στις 26 Αυγούστου 2014, γεννήθηκα ξανά. Είναι η ημέρα της δικής μου γέννησης, της γυναίκας μου και των παιδιών μου. Είμαστε ζωντανοί, είναι απίστευτο! Στη Γάζα, η ζωή έχει επιστρέψει. Οι άνθρωποι περπατούν στους δρόμους, αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον, όλοι χαμογελούν. Παντού οι άνθρωποι αναφωνούν “Δόξα τω Θεώ, είμαστε ζωντανοί”. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ακόμη και οι ασθενείς που περιθάλπονται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, χαμογελούν. Του Δρ Αμπού Αμπέντ
Τώρα μπορούμε να αναπνεύσουμε ξανά. Την προηγούμενη μέρα, η Γάζα ήταν πόλη-φάντασμα, οι δρόμοι ήταν έρημοι. Οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν κτίρια. Όλη την ώρα αναρωτιόμασταν "Ποιό κτίριο θα βομβαρδίσουν μετά; Και πότε;". Η πολυκατοικία που ζούσαν φίλοι μου, βομβαρδίστηκε. Ήταν σε θέση να βγουν έγκαιρα από το διαμέρισμά τους, αλλά έχασαν τα πάντα. Απολύτως τα πάντα: από το φλιτζάνι που πίνεις τσάι, μέχρι το μαξιλάρι που κοιμάσαι.

Ο Δρ. Αμπού Αμπέντ
Για πρώτη φορά χθες, δεν πήγα να δουλέψω στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Αισθανόμουν σαν ζόμπι. Η γυναίκα και τα παιδιά μου ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης, επίσης. Δεν έφαγα τίποτα όλη μέρα, απλά έπινα καφέ. Είχα χάσει κάθε ελπίδα. Ήταν όλα πολύ για να αντέξεις.
Όταν ακούσαμε την είδηση για την κατάπαυση του πυρός, έκλαψα μαζί με την γυναίκα μου. Η πεντάχρονη κόρη μου πηδούσε πάνω κάτω σαν τρελή, φωνάζοντας, "Ο πόλεμος τελείωσε, ας γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου". Όμως οι γιοι μου αρχικά δεν αντέδρασαν καθόλου - δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχε πραγματικά συμβεί, έως ότου ήταν σε θέση να κοιμηθούν στο δικό τους κρεβάτι. Σήμερα, τα παιδιά μπορούν να παίξουν στον κήπο και πάλι, μπορούν να πάνε έξω και να δουν άλλους ανθρώπους ξανά.
Σήμερα, οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και κάνουν τα συνηθισμένα. Θα χαρούν για τρεις ή τέσσερις ημέρες, ίσως. Μετά από αυτό θα αρχίσουν να παρατηρούν όλα τα σπίτια που έχουν κατεδαφιστεί, ό,τι έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα την περισσότερη ώρα, και το νερό είναι πρόβλημα. Θα δουν ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν, και η κατάθλιψη μπορεί να επιστρέψει και πάλι.
Κανονικά η σχολική χρονιά θα ξεκινούσε αυτή την εβδομάδα. Κανείς δεν ξέρει πότε τα σχολεία θα είναι σε θέση να ανοίξουν και πάλι, καθώς πολλοί άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία. Ορισμένα έχουν επίσης βομβαρδιστεί. Το άλλο θέμα είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα. Για επτά εβδομάδες υπήρχαν βομβαρδισμοί, βόμβες, θάνατοι και τραυματισμοί. Ήταν κόλαση. Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεχάσουν,  να μπορέσουν να επαναπροσαρμοστούν. Η μοναδική μου ελπίδα είναι ότι δεν θα αρχίσουν όλα ξανά.
* Ο Δρ Αμπού Αμπέντ είναι ιατρικός συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα 
Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για βοήθεια στη Γάζα

Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:
Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374
Μέσω internet  (http://support.msf.gr/gaza)
Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ : 901 11 153 153
(€3,69 / κλήση, ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)
Πληροφορίες   210 5 200 500, www.msf.gr
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Γάζα για περισσότερα από 10 χρόνια, παρέχοντας ιατρικές, χειρουργικές και ψυχολογικές υπηρεσίες. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ως αποτέλεσμα της έκκλησης αυτής θα διατεθούν σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Παλαιστινιακά εδάφη.
_______________________________________________________

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με €50 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγοράζουν ιατρικά κιτ με τα οποία προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε 70 ασθενείς  για 3 μήνες . Τα κιτ περιέχουν τα απαραίτητα φάρμακα κι εξοπλισμό προκειμένου το προσωπικό της οργάνωσης να διασφαλίσει την παροχή ιατρικής φροντίδας, ανεξάρτητα από την πρόσβαση ή όχι σε ιατρικές δομές.


No comments:

Post a Comment

Σχόλια