Labels

Thursday, November 7, 2013

Η Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ - Φθινοπωρινό Συναξάρι - Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης


“Σύναξις Αρχαγγέλων”
                                                         Άγιο Όρος, Μονή Βατοπαιδίου
Κάποιοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο έργο είναι
 του ζωγράφου Άγγελου (Ακοτάντου) 
άλλοι όμως θεωρούν πως είναι έργο του Α. Ρίτζου.

Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των τιμίων Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων. Τι είναι η Σύναξη αυτή; Η Σύναξη αυτή είναι η συγκέντρωση όλων των αγγελικών δυνάμεων και των ταγμάτων εκ μέρους του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τη στιγμή κατά την οποία, ο Εωσφόρος, ο αρχηγός, μέχρι τότε, των επουρανίων δυνάμεων, εξέπεσε. Θέλησε να βάλει τον θρόνο του πάνω απ' τις νεφέλες, και πάνω απ' το Θεό και να γίνει όμοιος με τον Ύψιστο.


Και τότε έπεσε ως αστρατπή εκ του ουρανού. Και βλέποντας ο Αρχάγγελος, ο κατώτερος τότε, Μιχαήλ, αυτή τη θραύση, συγκέντρωσε όλους τους αγγέλους και τους είπε: "Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου". Και τους εσύναξε. Και αυτό ονομάζεται προσοχή, ομόνοια, και ένωση, κατά το λιτό Συναξάρι της αυριανής ημέρας. Και αυτή, λοιπόν τη Σύναξη, γιορτάζει η Εκκλησία μας στις 8 Νοεμβρίου. Και γιορτάζει κυρίως τον πρωτοστάτη, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που έκανε αυτό το μεγαλείο. Και έσωσε τα δύο τρίτα του επουράνιου κόσμου. Το ένα τρίτο παρεσύρθη από τον Εωσφόρο κι έγιναν δαίμονες. Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προστατεύει το γένος των ανθρώπων. Και στην Παλαιά Διαθήκη, και στην Καινή, και στην Εκκλησία. Και είναι εκείνος ο οποίος συγκρατεί, ο κατέχων, όπως λέει, Προς Θεσσαλονικείς Α΄, ο μέγας απόστολος Παύλος, δηλαδή ο κατέχων, αυτός που κρατεί και συγκρατεί τον Αντίχριστο. Και είναι και ο μέγας, θα υπάρξει, μάλλον, και ο μέγας φωνητής των νεκρών. Θα φωνάξει, τότε, με αρχαγγελική σάλπιγγα, και θα αναστηθούμε όλοι οι πεθαμένοι. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις, και περισσότερο στην Παλαιά Διαθήκη. Αλλά και στις ημέρες μας, και μάλιστα μεγάλα προσκυνήματα, και στη Λέσβο και στη Σύμη και στη Μακεδονία και όπου αλλού, και κάνει μεγάλα θαύματα και βοηθάει τους πονεμένους. Και στη Λέσβο, στο μοναστήρι, στο Μανταμάδο, έχει και το σπαθί το γνωστό εκεί, που το παρήγγειλε από τη Γερμανία, τα 'χουμε πει κι άλλη φορά, κι είναι μπροστά στο εικόνισμά του φοβερό. Που σημαίνει ότι μας προστατεύει ο Αρχάγγελος. Αφού, στη χάρη του, σαν αύριο, στα 1912, ελευθερώθηκε η Λέσβος από την τουρκική σκλαβιά.
Γιορτάζουμε, όμως, και τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ο οποίος είναι ο Αρχάγγελος της Καινής Διαθήκης, κυρίως, ο οποίος υπηρέτησε κατά την ένσαρκο οικονομία του Χριστού, από την αρχή, από τον Ευαγγελισμό, μέχρι και την Ανάστασή Του, και την Ανάληψή Του. Και εκείνος βοήθησε και βοηθεί το γένος των ανθρώπων, και διώκει και τους εχθρούς της Άγαρ, τους Αγαρηνούς, και μας δίνει μεγάλη ασφάλεια. Γι' αυτό στη Δημητσάνα, θυμάμαι εκεί, τους έλεγαν, που έχουμε το ναό τους, "τα παλληκαράκια μας". Τα παλληκαράκια μας, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, μας προστατεύουν και μας φρουρούν. Γιορτάζει κι η Πολεμική μας Αεροπορία και χρόνια πολλά, και όσοι γιορτάζουν στη χάρη τους, είτε έχουν τα ονόματά τους είτε όχι είτε τους τιμούμε στους ναούς και τις μονές, ας έχουν χρόνια πολλά και ευλογημένα κι ας έχουμε όλοι και τις ευχές και την προστασία τους. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.





No comments:

Post a Comment

Σχόλια