Labels

Saturday, August 31, 2013

Καλό μήνα και καλή χρονιά!




"Και πάμε, τώρα, στο νέο εκκλησιαστικό έτος, 1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου. Η Βυζαντινή Εκκλησία επήρε την αρχή του πολιτικού έτους της Ρώμης, που ελέγετο Ίνδικτος. Και Ίνδικτος σημαίνει ορισμός. Ίνδικτος είναι δεκαπέντε χρόνια που όριζαν τη φορολογητέα ύλη οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Γιατί δεκαπέντε; Γιατί δεκαπέντε ήταν και η θητεία των στρατιωτών. Δεκαπέντε χρόνια. Και έγινε, μπήκε αρχικά 23, για το γενέθλιον του Καίσαρος και μετά πήγε 1η του μηνός Σεπτεμβρίου για να υπάρχει μια ισορροπία, και για λόγους πρακτικούς, δηλαδή. Και έτσι, η Εκκλησία η Ανατολική έχει την πρωτοχρονιά της, που είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Γι' αυτό έχει και Ύμνους και αναγνώσματα και όλα τα υπόλοιπα ωραία. Κι ο Πατριάρχης μας καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως ημέρα του περιβάλλοντος και πολύ καλά, κάτι γίνεται με το περιβάλλον, που 'ναι δώρον του Χριστού και οφείλομε να το προσέχομε και να μην κάνομε καταχρήσεις. Γιατί ο Κύριος έδωσε στους Πρωτόπλαστους τον Παράδεισο, τον επίγειο Παράδεισο και τους διέταξε να εργάζονται και να τον φυλάσσουν. Έτσι. Η εργασία είναι προπτωτικός νόμος. Μεγάλη υπόθεση και μεγάλη χαρά και προσφέρει και θεραπεία σ' εμάς τους δυσκολεμένους.

Και η 1η του μηνός Σεπτεμβρίου έχει και μια άλλη ιστορία. Κι έναν άλλο ορισμό. Κατ' αυτήν την 1η Σεπτεμβρίου ο Κύριος πήγε στη συναγωγή των Ιουδαίων και πήρε το βιβλίο του Ησαϊα και διάβασε το σημείο όπου αναφερόταν στον Μεσσία. "Πνεύμα Κυρίου επ' εμέ ου είνεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με" κλπ. Το διάβασε, λοιπόν, έδωσε στον υπηρέτη το βιβλίο, το 'βαλε στη θέση του, κι ο Χριστός έκαμε την εξήγηση. Έκαμε τη φοβερή δήλωση και είπε: Όλα αυτά που γράφει αυτό, τώρα συντελούνται μπροστά στα μάτια σας. Δηλαδή, εγώ είμαι ο ταπεινός και πράος Ιησούς, ο Μεσσίας. Και τους είπε κι άλλα παργηορητικά και οι Ιουδαίοι τον κόιταζαν. Και θαύμαζαν και για την εξήγηση που έδωσε αλλά και για τα λόγια της Χάριτος που εκπορευόντουσαν απ' το αγιασμένο στόμα Του. Και πολλοί λέγανε απορώντας: "Δεν είναι αυτός ο γιος του Ιωσήφ;" Κι εκεί σταματά το συναξάρι. Η απάντηση είναι ότι αυτός ήταν ο Θεάνθρωπος, ο Μεσσίας. Ο Ιωσήφ ήταν προστάτης και φύλακάς Του άχρι καιρού, η δε Παναγία, η μητέρα Του, κατά το ανθρώπινο, που Τον εγέννησε εκ Πνεύματος Αγίου.

Την ημέρα αυτή, την 1η Σεπτεμβρίου, είναι και η Σύναξη της Παναγίας των Μιασσηνών. Γιορτάζει την πρώτη μέρα, δηλαδή, ο αφέντης ο Χριστός, η Κυρά η Παναγία, και οι άγιοι στη συνέχεια. ( Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, Ιησούς του Ναυή, Διάκονος Αμμούν και οι Σαράντα Παρθένες ) Τι όμορφο που είναι αυτό..."

Φθινοπωρινό Συναξάρι, τόμος Α΄, Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης, εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2008




Στη φωτογραφία είναι ένα από τα σκίτσα που σχεδίασα πριν καμιά δεκαετία με μελάνι.

No comments:

Post a Comment

Σχόλια